Η Μόδα ως Μέσο Προσωπικής Έκφρασης και Τέχνης
Τα ρούχα έχουν έναν λειτουργικό ρόλο, σίγουρα, αλλά αντιπροσωπεύουν πολλά περισσότερα. Ο ρουχισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου από τότε που ο άνθρωπος των σπηλαίων έδεσε ένα φύλλο γύρω του. Σε κάποιες αρχαίες Ινδικές κουλτούρες, οι άνθρωποι φορούσαν συγκεκριμένα ρούχα, έντονες και χρωματιστές μπογιές στα σώματά τους και πολλά κοσμήματα για να συμβολίσουν την πίστη τους, ή στην περίπτωση των γυναικών, την γονιμότητα.

Η μόδα έχει περάσει επίσης από πολλές μεταβολές στην ζωή των γυναικών, από πολλά πρέπει και μη, ενώ έχει συνδεθεί στενά με τον κοινωνικό αγώνα των γυναικών για την κατάρριψη της πατριαρχίας και την άνοδο του φεμινισμού. Οι γυναίκες άφησαν τις φούστες, για τα παντελόνια των συζύγων τους, θέλοντας να εκφράσουν την προσπάθεια τους για ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, ενώ πρωτεργάτες και "βοηθοί" σε αυτόν τον αγώνα φάνηκαν οι σχεδιαστές Coco Chanel και Yves Saint Laurent, οι οποίοι δημιούργησαν τα πρώτα γυναικεία παντελόνια και κοστούμια.


Όπως τις λέξεις που επιλέγουμε να πούμε, έτσι και τα ρούχα που διαλέγουμε να φορέσουμε έχουν κάποια επίδραση πάνω μας. Και είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι, είναι μία μορφή έκφρασης του εαυτού μας στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η μόδα θεωρείται από ορισμένους ότι είναι η απόλυτη πηγή καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης. Το πώς οι άνθρωποι επιλέγουν να "στυλιζάρουν" την εμφάνιση τους, εμφανίζει πολλά για το ποιοι είναι. Δίνει στους ανθρώπους μία πηγή δημιουργικότητας με τον ίδιο τρόπο, κατά τον οποίον ένας ζωγράφος θα σηκώσει το πινέλο του για να δημιουργήσει. Είναι όμως η μόδα ένα είδος τέχνης;


Κομμάτια ρούχων μπορούν να δείξουν τόσο ωραία σε ένα μουσείο, όσο και ένας πίνακας ή ένα άγαλμα. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν οι εκθέσεις μόδας του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης (M.E.T) στην Νέα Υόρκη, αλλά και διάφορες εκθέσεις του πασίγνωστου οίκου μόδας Dior. Την ίδια προσοχή που αφιερώνει κάποιος όταν δημιουργεί ένα γλυπτό ή ένα κομμάτι ποίησης, ένας άλλος δίνει στη μόδα. Πολλοί σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι έχουν εμπνευστεί από καταξιωμένους ζωγράφους, για να δημιουργήσουν τα ρούχα τους.
H μόδα, ή καλύτερα αυτό που λέμε "styling", δίνει στους ανθρώπους την δυνατότητα μιας δημιουργικής έκφρασης. Εναπόκειται σε κάθε άτομο να αποφασίσει ποιο χρώμα, στυλ ή σχέδιο των ενδυμάτων ταιριάζει στην προσωπικότητά και διάθεση του / της. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί το πώς τις καλοκαιρινές μέρες προτιμούμε να φοράμε ανοιχτά και έντονα χρώματα, ενώ τους χειμερινούς μήνες διαλέγουμε χρώματα που συμβαδίζουν με τον καιρό και την γενικότερη διάθεση, όπως σκουρόχρωμα καφέ, μπορντό.

Με την ίδια έννοια κάποιοι που ακολουθούν συγκεκριμένες μόδες όπως punk ή gothic, δηλώνει πολλά για την προσωπικότητα και την αισθητική τους, χωρίς να χρειαστεί να πουν πολλά οι ίδιοι. Επομένως, η μόδα επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μας βλέπουν. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό που φοράμε λέει πολλά για εμάς, και όταν συναντάμε νέους ανθρώπους, είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούν. 


Η μόδα είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο στυλ, το οποίο χρησιμοποιείται ως μορφή επικοινωνίας, σαν μία μη λεκτική γλώσσα. Η μόδα και η δημιουργική έκφραση αποτελούν συνώνυμα, ενώ η μόδα συνδέεται επίσης με τον πολιτισμό. Αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την κληρονομιά μας, η μόδα έχει υποστεί πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Παρόλο που η μόδα δεν μπορεί να εμφανιστεί σε έναν πίνακα, μπορεί να μας πει πολλά πράγματα σχετικά με το πώς ήταν η ζωή σε μία συγκεκριμένη περίοδο - όπως και η τέχνη. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μόδα είναι απλά η τέχνη που οι άνθρωποι φορούν στο σώμα τους.Όπως είπε κάποτε ο Anatole France, γνωστός μυθιστοριογράφος : 
«Αν ήταν δυνατόν -εκατό χρόνια μετά το θάνατο μου- να διαλέξω ένα βιβλίο, θα προτιμούσα να διάλεγα ένα περιοδικό μόδας- για να δω πώς ντύνονται οι γυναίκες. Γιατί αυτό ακριβώς το ντύσιμο των γυναικών θα μου πει περισσότερα πράγματα για την κοινωνία από όσα θα μου έλεγαν όλοι οι φιλόσοφοι και θεολόγοι». 
Εύα ♡


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια